Ateljé Marie

Historieberättelse om Atelje Marie Fotostudio.

Ateljé Marie Fotostudio är idag Göteborgs äldsta igång varande studio. Den startade omkring 1932 av Ann-Marie Gripman. Hon var en framgångsrik fotograf med svartvita barnporträtt som sin specialitet. Ann-Marie var flitigt representerad på nationella och internationella utställningar och fick som sådan ett flertal utmärkelser för sin fotokonst. Ateljén låg då på Kungsgatan i Ströms hus och huserade i en takvåning med terrass och en vidunderlig utsikt över Göteborg.

På slutet av 1960 talet övertogs ateljen av Öystein Brochs. På hösten 1974 sålde han den vidare till Lennart Nilsson. Vid Lennarts övertag fick ateljen ett ordentligt uppsving och inom ett par år var studion en av Sveriges ledande och största porträtt fotoatelje. I början på 1990 talet flyttade ateljen till sitt nuvarande läge på Vasaplatsen. -År 1985 blev Lennart utnämnd till Årets Porträttfotograf i Sverige. Samma år blev Lennart tilldelad Mästarbrevet i Fotografi av Sveriges Hanverks och Industriorganisation. Det utdelades av Kommunfullmäktiges ordförande, vid festlig tillställning i Börshuset Göteborg. 

-Lennart har tilldelats en mängd priser i nationella och internationella tävlingar och har hållit ett stort antal seminarier och workshops, som längst bort i Japan för Japanska Yrkesfoto organisationen Bunkyo. Han har också medverkat i en mängd facktidskrifter med porträttfoto artiklar i ett flertal länder. Lennart har gett ut en bok om porträttfoto och jobbar i dag på ytterligare en bok i samma ämne. Lennart jobbar idag enbart med ett eget projekt ”Göteborgs Profiler” Det består av svartvita porträtt på kända och okända Göteborgare och är ett ”pågående” projekt som förväntas hålla på under ytterligare några år. Det är tänkt att i framtiden bli utställning och bok.

Numera har Peter Nilsson (son till Lennart) och Viveca Karström-Encrantz tagit över studion och driver den dagliga verksamheten. De har även utmärkt sig i porträttfoto tävlingar och placerat sig väl med sina fina porträtt. Traditionen bärs vidare och målet är som tidigare att leverera högklassig fotografi för privatpersoner och företag. Vår verksamhet innefattar porträtt, barnfoto, bröllop, reklam och företagsfotografering. Vårt måtto har alltid varit ” Lite dyrare – Mycket bättre ”